Yemek borusundan başlayarak, mide ve onikiparmak bağırsağımızı kapsayan sindirim sistemimizde meydana gelen aşınmaların yara halini almasına ülser adı verilmektedir.
Çevre Kirliliği de Ülser Oluşumunu Tetikliyor
Ülserin en sık görülme nedeni, yeterli çevre temizliğine sahip olmayan ülkelerde gelişmiş ülkelere kıyasla daha yaygın olarak görülen Helikobakter Pilori bakterisidir. Ülsere neden olma sıklığı yüksek olmakla birlikte halk arasında bilinirliği az olan bir başka unsur, kemik erimesinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile aspirin ve ağrı kesicilerdir. Stres de ülserin kaynaklarından biridir ancak burada söz konusu olan psikolojik stres değil, ağır hastalık ve travmalar sonucunda gelişen fiziksel ve biyolojik strestir. Alkol ve sigaranın mide üzerindeki olumsuz etkileri de göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Beslenme tarzı doğrudan ülser hastalığı kaynağı olmamakla birlikte, ülserden mustarip bir kişi beslenmesine özen göstermediği takdirde hastalığın seyrinin ağırlaşmasına yol açabilmektedir.
Ülserde İlaç Tedavisi Ameliyatın Yerini Aldı
Ülsere bakterilerin yol açtığının tespit edilmesi ile birlikte ülser tedavisi için ameliyatsız yöntemler yeterli olmaya başlamıştır. Bir kişide endoskopi ile ülser hastalığı teşhisi yapılmışsa ve ülsere neden olan bakteriye rastlanmışsa, bakteri ile mücadele etmek ve hastalığı yok etmek için antibiyotikler ve mide ilaçları kullanılmaktadır. Ülserin iyileşmesini hızlandırmak için ağrı kesici kullanımına son verilmesi yararlı olacaktır.
Kullanılan antibiyotiğin bakterileri yok etmede etkili olmaması durumunda antibiyotik tedavisi için kullanılan ilaçlarda değişiklik yapılmakta, çok düşük bir ihtimal dahi olmakla birlikte ilaç tedavisine yanıt vermeyen ülser vakalarında ise ameliyat seçeneğine başvurulmaktadır.
Ülserlerin tedavi sonucunun takip edilmesi önem taşımaktadır. Tedaviye cevap vermeyen bir ülser hastalığının söz konusu olması halinde erken dönem kanserleri yönünden durum değerlendirilmelidir.
Ağrı Kesicilere Dikkat
Ülser hastalığı bireylerin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır. Ülserden korunmak için önlem almak, tedavi sürecinden daha az çaba gerektirmektedir. Bu sebeple hastalığa yakalanmamak, hastalık başladıktan sonra ise yaşam kalitesini artırmak adına dikkat edilmesi gereken hususları genel olarak şu şekilde ifade etmek mümkündür:
- Helikobakter Pilori bakterisinin oluşumunun önüne geçebilmek için çevrenin temiz tutulması gerekmektedir.
- Çok gerekli olmadıkça ağrı kesici ve aspirin kullanımından kaçınılmalı, gerekli olması halinde bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlarla birlikte alınmalıdır.
- Ülser oluşumu veya tedavisinde beslenmenin doğrudan etkisi olmamakla birlikte; hasta durumundaki kişilerde ülserin seviyesinin ağırlaşmaması için kızartmalar, işlenmiş et ürünleri, gazlı içecekler, çay ve kahve, baharatlı, çok tuzlu veya gaz yapan gıdaların tüketiminden kaçınılması yararlı olacaktır.
- Yemeği yavaş yemek ve aç kalınan süreyi kısaltmak da fayda sağlamaktadır.