Saç boyasının zararları arasında alerjik rahatsızlıklar, saç diplerinde yaralar, kepeklenme, dökülme, yüz ve gözlerde ödem gibi birçok sorun bulunmaktadır. Saçlarını sık sık boyayan kişilerde lenfoma kanseri riski artmaktadır.
Saç boyaları, saçlarınızın zamanla incelip yok olmasına sebep olabilir. Saçın erken yaşlarda boyanmaya başlanması, saçların erken beyazlamasına yol açmaktadır.
Özellikle saç rengi, mevcut renginden daha açık bir renge boyanmak istendiğinde, açıcı (oriel) olarak adlandırılan bir kimyasal madde kullanılmaktadır. Oriel kullanımında, yalnızca saç boyası kullanımına göre saça daha fazla zarar verilmektedir. Oriel kullanımı saçın daha erken kurumasına, matlaşmasına ve kırılmasına sebep olmaktadır.
Saç boyasının zararları, boyanın kalıcı ya da yarı kalıcı olmasına göre de değişim göstermektedir. Kalıcı boyalar saça daha fazla zarar vermektedir. Yarı kalıcı boyalar belirli yıkamadan sonra akacağı için diğer boyalara oranla saça ve sağlığa daha az zarar vermektedir. Doğru saç boyaları tercih edildiğinde; saçlarda kopma, yıpranma gibi sorunlar daha az oluşmaktadır.
Saç boyasının saça verdiği zararları azaltmak için, saç 6 ay – 1 yıl gibi aralıklarla boyatabilir ve gerekli saç bakım maskeleri düzenli olarak uygulanabilir. Saç sağlığı için vitamin takviyesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle bir uzmana danışarak gerekli vitamin takviyesini edinebilirsiniz. Saçın korunması için, saç şekillendiriciler saçın boyanmasından en az 3 hafta sonra kullanılmalıdır. Saç yeniden boyatılması için ise en az 4 hafta beklenmelidir.
Saç derisi, cilde sürülen maddelerin emilimini gerçekleştirdiğinden, hamile kişiler emzirme süreleri bitene kadar saçlarını kesinlikle boyatmamalıdır. Saç boyası içerisindeki kimyasal maddeler, saç derisi tarafından emilerek bebeğe nüfuz edebilir.
Doğal Saç Boyaları
Kimyasal ve organik (bitkisel, doğal) boyalar arasında organik boyaların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Organik saç boyaları amonyak içermediğinden, saç diplerine daha az zarar vermektedir. Ancak tamamen doğal saç boyası bulmak oldukça güçtür. Doğal saç boyaları, BDIH (Doğal Kozmetik Standartları) onayına sahiptir. Bu sebeple, doğal saç boyası seçilirken ilgili boyanın mutlaka BDIH sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir. Doğal saç boyaları saçlarda açma işlemi yapmamaktadır. Saçlardaki beyazları kapatmak istiyorsanız doğal saç boyalarından yana seçimler yapabilirsiniz. Ayrıca kına, en doğal saç boyası olarak bilinmektedir. Zararı bulunmayan kınanın ise fazla renk çeşidi bulunmamaktadır. Bu nedenle kına genellikle tercih edilmez.
Organik saç boyalarında genellikle;
- Bio Magic %100 Organik Saç Boyası
- Natural Colors Organik Saç Boyası
- Bio Organik Naturigin Saç Boyası
- Logona Organik Bitkisel Toz Saç Boyası
- Phyto Color Organik Saç Boyası markaları tercih edilmektedir.