Pilav Nasıl Yapılır
Pilav yapmanın ne kadar ustalık gerektiren bir iş olduğu herkes tarafından bilinir. Pilavı tutturmak oldukça zor bir iştir. İşinde uzman kişiler de zaman zaman pilavı yapmakta zorlanıp, her zaman istedikleri sonucu alamayabilirler. Ancak dikkat edilecek birkaç püf noktanın ardından pilav yapma işlemi daha keyifli, sonuç da daha güzel olacaktır.
Pirinç pilavı tarifi için basit kurallar vardır. Hemen hemen herkes aynı işlemleri uygulasa da ufak dokunuşlar farklı sonuçları doğurabilir.
Tane Tane Pilav Yapmanın Püf Noktası
İyi bir pilav yapmak için öncelikle pirinç seçimi çok önemlidir. Kaliteli ve iyi seçilmiş bir pirinç çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkartabilir. Genellikle en sık tercih edilen baldo pirinçler olsa da farklı pilavlık pirinçlerde mutlaka güzel tatlar verecektir. Tane tane pişen ve bembeyaz iyi şişmiş pilavlar için herkes alıştığı pirinci tercih edebilir.
Pirinç genellikle yapılmadan önce ıslatılır. Islatılma işlemini 1, 2 saat olarak belirleyebilirsiniz. Eğer ıslatılmadan yapılıyorsa pirinç taneleri iyice yıkanıp süzülmelidir. Pişirilmeden önce pirinçten duru ve temiz bir su aktığından emin olunmalıdır.
Lezzet ve sağlıkla alakalı bir sorun teşkil etmiyorsa, tereyağıyla yapılan pilavlardan oldukça lezzetli sonuçlar alınır. Mis gibi kokan gibi bir pilavın başlıca sırrının tereyağı olduğu söylenebilir.
Yıkanan pirinçler, içerisinde tereyağı eritilmiş tencerede iyi bir şekilde kavrulmalıdır. İyi kavrulmuş pirinç ile pilav daha lezzetli ve güzel pişmiş bir hal alacaktır. Alttan yukarıya doğru karıştırılmaya dikkat edilerek pirinçler kavrulmalıdır. Pirinci kırmadan ve tahta kaşık kullanılarak yapılmasına dikkat edilmesinde büyük fayda vardır.
Tencerenin içerisini damlatılacak olan 2 damla limon suyu, tereyağının pilava verdiği sarılığı alarak daha beyaz bir pilav olmasını sağlayacaktır.
Kullanacağınız ölçülere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bu pilavın nasıl oluşacağının en önemli adımlarındandır. Bu sebeple ölçüyle yapılan pilavlar her zaman aynı kıvamda sonuç almayı kolaylaştırır.
Suyu dökülen pilav daha fazla karıştırılmaya devam edilmez. Suyun tencerenin her tarafına eşit bir şekilde yayılmasının ardından kapak kapatılır.
Pilavın en kısık ateşte oldukça yavaş bir şekilde pişmesi önemlidir. Aksi halde çabuk buharlaşan su pilavı oldukça lapa bir hale getirebilir.
Tencerenin buharını kaçırmamak adına kapağı asla açılmaz. Suyu çekmesine çok az kaldığı zaman ancak kapağı kaldırılabilir.
Pişen pilav hemen servis edilmez. Demlenme süreci oldukça önemlidir. Kapağın altından koyulan bir kağıt havlu ile pilav 20 dakika kadar demlendirilmelidir. Tüm bu püf noktalarına dikkat edildikten sonra lezzetli pilav pişirmek hiç zor olmayacaktır.