Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekli
Günümüzde ofis işleri giderek artmakta ve bu sahada çalışan binlerce insan zamanının çoğunu bilgisayar karşısında geçirmektedir. Bu durum teknolojinin getirdiği bir sonuçtur ve kaçınılması imkânsızdır ki bunun neticesinde ortaya bir takım ortopedik sağlık sorunları da çıkmaktadır. Ancak alınacak olan bazı tedbirler ve dikkat edilecek bir takım yöntemlerle bilgisayar karşısında nasıl oturulması gerektiği kolayca öğrenilebilir.
Bilgisayar Karşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikli olarak oturma eyleminin iki ana unsuru olan masa ve sandalyenin konumu iyi belirlenmelidir. Çok geniş veya çok dar bir masa uygun olmayacağı gibi çok yüksek veya çok alçak bir sandalye de uygun değildir.
- Doğru olan masa yüksekliği 65 – 70 cm olmalıdır. Yüksekliği bu aralığın dışında olan masalar boyun tutulmasına sebep olmaktadır.
- Sandalye kullanımında da ergonomik olarak üretilmiş ve sırt bölgesinin hava aldığı gözenekli ofis sandalyelerini tercih etmek çok daha doğru olacaktır Ayrıca sandalyeye oturuş pozisyonu da büyük bir önem arz etmektedir. Hafif geriye doğru, 125 derecelik açıyla sırtı kamburlaştırmadan sandalyeye dayayarak oturmak, omuzlar ve omurlar çok daha az yük binmektedir.
- Bilgisayarda yazı yazdığınız sırada kollar masaya tam olarak yatay pozisyonda bulunmalıdır. Ayrıca kolların klavye ile temas ettiği bölge masadan 5 cm civarında daha yüksek olmalıdır. Buna uygun olarak üretilmiş ergonomik klavyeler tercih edilebilir.
- Bacak bacak üstüne atarak yazı yazmak ya da bacak bacak üstüne atarak bilgisayar karşısında oturmak yapılmaması gereken davranışlardır. Bacakların üst kısmı bilgisayara bakacak şekilde yatay bir pozisyonda olmalıdır.
- Mouse sıkılmadan, düğmelere fazla baskı yapılmadan kullanılmalıdır.
- Ayaklar yere tam olarak basmıyorsa, ayakların altında bir basamağın kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
Bilgisayar Karşısında Göz Sağlığına Dikkat Edin
Bilgisayar karşısındayken en çok zarar gören bölgelerden bir diğeri ise gözlerimizdir. Sürekli olarak parlak bir ekrana bakmak gözleri yorarak bir süre sonra göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Bilgisayar karşısında otururken ekranla göz arasındaki mesafe ortalama olarak 50 cm olmalıdır. 15 – 20 dakikada bir, kısa süreli uzağa doğru bakarak gözlerin dinlenmesi sağlanmalıdır. Bunun yanında ekranın üst seviyesi göz seviyenize paralel olmalıdır. Ayrıca bilgisayar karşısında çalışma yapılan oda aşırı aydınlık ya da karanlık olmamalıdır. Loş bir oda sağlık açısından daha faydalıdır. Vaktinizi bilgisayar karşısında geçirmek zorundaysanız, her yarım saatte bir veya en fazla saat başı ara vermeli ve boyun, eklem, el, kol ve bacak kaslarını çalıştıran 5 dakikalık küçük egzersizler yapmalısınız.