Anneler başta olmak üzere bebeklerin ve küçük yaştaki çocukların bakımını üstlenmekte olan pek çok kişi özellikle beslenme konusunda çok sayıda yanlışın yapılmasına yol açabilmektedir. Çoğu zaman bebeklerin gelişimleri için çok önemli olduğu düşünülerek bebeklere zorla yemek yedirmek gibi durumların ortaya çıkması söz konusu olur. Özellikle bebeğin yemek yemek istemediğini başını çevirerek ya da ağlayarak belirttiği hallerde hala yemek yedirilmeye çalışılması zararlı sonuçlara yol açar.
Bebeklerin beslenmesinde etkisi bulunan kişilerin başta 3 yaşından küçük bebekler olmak üzere oldukça hassas davranması gerekmektedir. Çünkü bu yaş aralığında kalan çocukların doğuştan gelen ve beyinlerine kodlanmış olan bazı temel davranışları bulunmaktadır. Bunlar her çocukta farklılaşan davranışlar olabildiği gibi hepsi için ortak davranışlar da olabilmektedir. Bu ortak davranışların pek çoğu ise genellikle beslenme üzerine toplanmıştır.
Bebeklerin Yememesinin Üzerine Düşünülmeli!
Bebeklerin doğuştan kendilerine kodlanmış olan davranışlarından hareketle söylenebilecek olan en temel bilgi, bebeklerin süt ve süt ürünlerine karşı her zaman olumlu yaklaştıkları olmaktadır. Ancak bebeklere zorla yemek yedirmek durumundan söz edildiğinde genellikle bebekleri beslemekte olan kişilerin meyve veya sebze püreleri gibi, sütün dışındaki gıdaları bebeklere yedirmeye çalıştığı görülmektedir. Burada çocuk kendisine kodlanmamış olan besini bir tehdit olarak algılayarak paniklemekte ve bunu yeme eylemini terslemektedir.
Özellikle annelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Yemek istemediği bir besinin sürekli olarak kendisine yedirilmesini tehdit olarak algılamaya başlayan çocukların zaman içerisinde annelerine olan güvenlerinin zedelenmesi de söz konusu olabilmektedir. Sadece küçük yaşlarda yaşanan problemlerle sınırlı kalmayacak olan bu durum, çocuğun gelişim dönemleri ve ilerleyen zamanlarında da olumsuz olarak etkilenebileceği hallerden olacaktır.
Zorla Yemek Yedirmek Nasıl Sorunlara Yol Açar?
Zorla yemek yediren ebeveynlerin çocukluk, ergenlik ve gelişim dönemlerinin tamamında sadece bu duruma bağlı olarak bile çok sayıda problemle karşılaşması söz konusu olabilir. Bunlar;
• Kaygılı bağlanma problemi
• Güvensizlik, özgüven eksikliği
• Sosyal iletişimsizlik
gibi sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen ciddi problemler olabilmektedir.
Bebeklere Yemek Yedirmenin Yolları
Pek çok annenin, çocuğunun fiziksel ihtiyacı olan besinleri almasını sağlama noktasında farklı çözüm yollarını denemesi gerekli olabilmektedir. Bu tür durumlar için çeşitli yöntemler kullanılabilir:
- Meyve yememek konusunda ısrar eden ve zorla yedirilmesini bir tehdit olarak algılayan bebekler için meyveli yoğurtların kullanılması iyi bir çözüm olabilir.
- Bebekler ilk defa tattıkları bir besine hemen alışamazlar. Bu sebeple ilk yedirmede bebeğin bir kaseyi bitirmesini beklememek gerekir; yeni besine alışması 8-10 denemeden sonra olacaktır, sabredilmelidir.
- Bebeklere yemek yedirme esnasında oyunlarla, çıkarılan seslerle, bebeğin ilgisini başka yere çekerek, resimli kitaplara bakması sağlanarak bebeklerin yemek yemesi kolaylaştırılabilir. Hem bebekle hem varsa etraftaki diğer insanlarla keyifli şeyler hakkında konuşarak, şaka yaparak yemek yemek eğlenceli hale getirilebilir.
- Yemek vakitlerini çocukların anlayabilmesi için yemek vakti civarında rutinler oluşturulabilir. Bebeklerin 9-12 aylık olduğu dönemden başlayarak yemek ve atıştırma süreleri düzenlenebilir. Her gün aynı vakitlerde yapılacak aynı rutinler çocukların her yemeğini dört gözle beklemelerine yardımcı olur.
- Eğer bebeğin yemesine uygun bir yapıda olmasına rağmen yine de besin çocuk tarafından tercih edilmiyorsa, o besinin yedirilmeye çalışılmasından vazgeçilmesi gerekir.