Ulu Önder Atatürk ve Anıtkabir
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılması amacıyla ülkemizin tarihinde büyük bir yere sahip olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı unvanıyla Türk Tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk; tüm dünyada büyük bir lider olarak anılmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesi ile beraber Türkiye’de ve dünya genelinde birçok ülkede büyük bir yas ilan edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından Türklerin Ulu önderi Atatürk için bir ebedi istirahatgah inşa edilmesi planlamıştır. Alınan kararla birlikte Anıtkabir ismi verilen bu istirahatgah için Ankara’nın orta kısmında bir alan seçilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nde en anlamlı eserlerinden birisi olan bu yapı, Ankara’da Beştepeler olarak da adlandırılan Rasattepe’ye inşa edilmiştir.
Anıtkabir Yapısı İçeriği Nasıl Şekillendirilmiştir?
Yapımına 9 Ekim 1944 yılında başlanan ve 1 Eylül 1953’te tamamlanan Anıtkabir üç farklı bölgeden oluşur. Bölgelerden birincisi Ata’nın huzuruna ulaşmayı sağlayan 262,2 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol’dur. Aslanlı Yol’un tamamlanmasının ardından basamaklarla ana binaların bulunduğu ve kolonlarla çevrelenen Tören Meydanı’na ulaşılır. Bölgede bulunan Mozole yapının en önemli bölümüdür. Bu kısımda Ulu Önder Atatürk’ün kabrini simgeleyen 40 ton ağırlığında sembolik bir lahit bulunur. Atatürk’ün gerçek kabri, lahdin alt kısmında yer alan ve özel olarak korunan bir oda içerisinde yer almaktadır. Çevre kısımlarda bulunan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi kısmında Atatürk’ün hayatı ile ilgili eserler ve yaşamış olduğu savaşlarla ilgili tüm anılar yer almaktadır. Müzenin bir kısmında Atatürk’ün özel eşyaları, ikinci kısmında Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili tablolar, üçüncü bölümde Milli Mücadele ve Devrimler ve dördüncü bölümde ise Atatürk’e ait kitaplar ve eserler bulunmaktadır. Anıtkabir içerisinde ayrı bir kısım olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanı ve ilk başbakanı İsmet İnönü’nün kabri ve sergi salonu da bulunmaktadır.
Anıtkabir’e Ulaşım ve Giriş Saatleri
Her yıl binlerce yerli ve yabancı misafir tarafından ziyaret edilen Atatürk’ün kabri ve müze bölgeleri Ankara’nın Beştepe bölgesinde yer alır. Alternatif Anıtkabir ulaşım yöntemleri arasında;
- Kızılay Meydanı’ndan Ankaray ile Tandoğan’a geçilmesi ve 5 dakika yürünerek Anıt Caddesi’ne ulaşılması,
- Ankara Otobüs Terminali içerisinde bulunan Ankaray ile Tandoğan’a ulaşılması,
- Ankara Tren Garından Tandoğan Çarşısı takip edilerek Tandoğan Metro İstasyonu yanından Anıt Caddesi’ne ulaşılması yöntemleri bulunur.
Ziyaret için herhangi bir ücret ödenmezken 365 gün boyunca ziyaret saatleri;
- 1 Şubat – 14 Mayıs tarihleri arasında 9.00 – 16.30
- 15 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında 9.00 – 17.00
- 1 Kasım – 31 Ocak tarihleri arasında ise 9.00 – 16.00 olarak belirlenmiştir.