Akne Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?
Özellikle 12 ve 25 yaş arasında ciltte meydana gelen akne birçok kişinin baş etmeye çalıştığı bir dermatolojik sorundur. Genellikle ergenlik çağında ortaya çıkan sivilceler uygun tedavi yöntemleri ile giderilmezse bir süre sonra akneye dönüşür. Akne cilt üstünde özellikle yüz, boyun, sırt ve omuz bölgelerinde meydana gelen siyah lekelerdir ancak her siyah leke akne değildir. Akne ciddi bir sağlık tehdidi değildir, ancak yara izlerine neden olabilir.
Aknenin ortaya çıkması için en uygun ortam yağlı bir cilttir. Özellikle gençlik döneminde aşırı yağlı ürünler, fast food türleri tüketmek cilt üstünde sivilcelenme ve akneyi artıran faktörlerdir. Cips, yağlı ve salçalı hazır gıdalar, gazlı içecekler akne için ciltteki uygun ortamı oluşturan yanlış beslenme alışkanlıklarıdır.
Gençlik yıllarında oluşan hormon artışı, doğum kontrol haplarını kullanmaya başlama veya durdurma, yağlı ve aşırı makyaj da akneye sebep olan durumlar arasında sayılmaktadır.
Akne ile Mücadele Etmek için Neler Yapılabilir?
- Temizliğe dikkat edin: Aknenin oluşum sebebi ciltteki yağlanma olduğundan dolayı akne ile mücadele için yapılması gereken ilk şey cildin temizliğine dikkat edilmesidir. Özellikle ergenlik çağında ve yağlı ciltlere sahip olan kişilerin günlük kişisel bakımlarını aksatmadan yerine getirmesi büyük bir önem taşır. Günlük olarak duş yapmak ve duş sırasında doğal sabunlar ve şampuanlar kullanmak cildi temizleyecektir.
- Beslenmenize dikkat edin: Aknenin daha oluşmadan engellenmesi için beslenme noktasında çok dikkatli bir diyet uygulanmalıdır. Özellikle yağlı ve fabrikasyon olan gıdaların hayattan çıkartılması akne ile mücadele noktasındaki en etkili adımdır. Aşırı yağlı ve salçalı cips gibi besinler ile çekirdek gibi yağlı olan ürünleri çok sık tüketmemekte büyük fayda vardır.
- Yağlı makyajdan uzak durun: Makyaj ürünleri dikkatlice seçilmelidir. Yapılan makyaj yağsız olmalıdır. Etiketinde “noncomedogenic” kelimesi olan makyaj ürünleri tercih edilmelidir. Bu ürünler ile yapılacak makyaj, gözeneklerinizin tıkanmasını engelleyecektir.
- Uyumadan önce makyajınızı temizlemeyi unutmayın: Günlük yapılan makyaj ve yüze sürülen güneş kremi ile uyumak akneye yatkın ciltler için oldukça sakıncalıdır. Yatmadan önce etkili bir cilt temizleyici ile yüz nazikçe temizlenmelidir.
- Güneş banyosu yapın: Özellikle omuz, göğüs ve yüz bölgesindeki akneler ile mücadele edebilmek için güneşin cildi tazeleyen etkisinden faydalanmak gerekir. Güneş cilt üstünde ve altındaki yağ bezelerini ortadan kaldırarak cildi temizleyen doğal bir koruyucudur.
- A vitaminine dikkat: Cildi besleme noktasında A vitamini içeren yiyecekleri tüketmek, akne oluşumuna engel olan ve sivilceleri baskılayan güzel bir yöntemdir. A vitamini hakkındaki yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ciltte istenmeyen aknelerle mücadele etmek için tonik gibi cilt temizleyiciler kullanmak ilk akla gelen tedavi yöntemidir. Ancak bunun yeterli olmadığı hallerde salisilik asit içeren solüsyonlar doktor tavsiyesi ile sivilce ve akne üstünde uygulanan etkili bir yöntemdir.
Ayrıca yine medikal tedavi içerisinde sabah akşam kullanılan akne giderici tabletler de en az 2 aylık periyotlar halinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Medikal tedavide kullanılan ilaçlar bazen yan etkilere sahip olabilmektedir. Bu sebeple belirli tahlillerden sonra ve uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanması uygun olacaktır.
Bunlara ek olarak cilt bakım kremleri de akne tedavisinde uygulanan yöntemlerdendir, ancak kimyasal barındırmayan, doğal bitkilerden elde edilen doğal akne kremlerini kullanma çok daha isabetli bir yöntem olacaktır.
Elma sirkesi, temiz cilde uygulandığında yarattığı tonik etkisi ile aknelere iyi gelmektedir.
Gül suyunun da akneli ciltlerde ferahlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Gül suyu ile az miktarda zeytinyağını karıştırarak doğal makyaj temizleyici elde edebilir, bu karışım ile yüzünüzü temizleyebilirsiniz. Sonrasında kullanacağınız gül suyu da ciltteki akneleri kurutmaya yardımcı olacaktır.