Adana’da Ne Yenir? Nerelerde Yenir?

adana-kebap-ciger

En lezzetli ve en meşhur soru, Adana’da ne yenir? Nerelerde yenir?

Adana’ya gastronomi turu için gelmişken yemeden dönülmemesi gereken lezzetleri ve mekanları tek tek sıralayalım.

Adana’da gezip görülecek yerler için ise Adana Gezi Rehberi isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Ciğer

Adana’ya özgü lezzetlerden biri olan ciğer, Adana’da kahvaltıda yenmesi ile meşhurdur. Şişe geçirildikten sonra mangalda pişirilerek ortalama 8 şiş olarak servis edilir, daha fazlasını isterseniz sipariş verebilirsiniz.

Ciğer, sıcak lavaş yanında domates salatası, soğan salatası, bol yeşillik ve mezelerle beraber servis edilir. Yanında ayran veya yine Adana’nın meşhur şalgamlarından deneyebilirsiniz. Restoranlarda masada bir kase de kimyon bulunmaktadır. Ciğerin lezzetini damağınızda daha iyi hissedebilmek için lavaşınızın içine birkaç parça ciğeri aldıktan sonra üzerine kimyon serperek ve biraz soğan ekleyerek yenmesi tavsiye edilir.

Ciğerci Ulaş, Çukurova’daki tek noktası ile hizmet veren, ciğeri ile ünlü, kaliteli hizmet sunan restoranların ilk sırasında yer almaktadır. Seyhan merkezden 8 km uzaklıkta, araçla 15-20 dakikada ulaşılabilecek mesafededir.

Adanalılar ciğeri daha çok kahvaltıda tercih ettiklerinden seyahatinizde Ciğerci Ulaş’ı sabahın erken saatlerinde gidilecek mekanlar arasına alabilirsiniz.

ciger-kebap

Adana Kebap

Adana kebap, Türk mutfağının en ünlü ve vazgeçilmez kebap çeşitlerinden biridir. Ülkemizin her yerinde kebaba adını veren Adana’da, Adana kebap, baharatlı yapısıyla damakta iz bırakan bir lezzete sahiptir.

Adana kebabı, restoranlarda lavaş veya pide, yanında taze yeşillikler, domates, biber ve soğan salataları, yoğurtlu kırmızı biber mezesi veya pişmiş soğan mezesi ile beraber sunulur.

Adana’da tüm restoranlar, kebapları oldukça iyi yapmaktadır. Bunlardan biri de Cik Cik Ali Kebap’tır.

Cik Cik Ali Kebap, Adana kebabını en lezzetli haliyle yiyebileceğiniz Adana’nın en güzel aile restoranlarından biridir. Adını, restoran sahibinin eski tarihlerden bu yana restoranda beslediği muhabbet kuşlarından almıştır. İçeride 15-20 masanın bulunduğu, güleryüzlü ve samimi hizmet görebileceğiniz aile restoranıdır. Seyhan İbis Otel’den 10 dakikalık yürüme ile ulaşabileceğiniz konumda bulunmaktadır.

Tadının damağınızda kalacağı Adana kebabını Cik Cik Ali Kebap’ta tekrar yemek için Adana’ya gelmek isteyebilirsiniz.

Bir diğeri Ciğerci Memet Usta, hem ciğeri hem kebaplarıyla ünlü, şehrin meşhur saat kulesinin de bulunduğu hanların arasında, sokak aralarına konulan masalarda güzel lezzetleri tadabileceğiniz meşhur kebapçıdır. Günün her saati oldukça kalabalıktır. Kebabın yanında gelen mezelerle kebabın lezzetine doyum olmayacaktır.

Kaburga

Adana’da kaburga, geleneksel bir Türk yemeği olarak oldukça popülerdir ve genellikle mangalda uzun sürelerde pişirilerek servis edilir.

Kaburgacı Yaşar Usta, Adana’nın en meşhur mekanlarından biridir, bir marka olma yolunda ilerlemektedir. Adana’da birçok yerde şubesi bulunan restoranın ana merkezi Seyhan’dan Taş Köprü’yü geçtikten sonra Yüreğir’de Hilton Otel’in arkasında sanayi bölgesindeki yeridir.

Seyhan merkezden 15-20 dakikalık yürüme ile ulaşabilirsiniz ancak sanayi bölgesinin içinde yer alması sebebiyle araçla ulaşımı daha çok tercih edilebilir. Restoranın önünde geniş bir otopark alanı mevcuttur.

Restoran oldukça büyük ve günün her saati kalabalıktır. Kaburga şiş sayısını siz tercih edebilirsiniz. 2 ya da 3 şiş oldukça yeterli gelmektedir. Yanında pide, yeşillikler, domates, soğan salataları, közlenmiş kırmızı biber, pişmiş soğan mezesi ile beraber sunulur. Kaburga etinin iyi pişmesi için uzun sürelere ihtiyaç olduğundan kaburga etini biraz sert bulabilirsiniz. Ağızda oldukça çiğnemek gerekmektedir. Genel olarak lezzetli ve farklı bir tat olmakla beraber kaburga şiş dışında ciğer veya kaburgadan yapılan kebabı tercih edebilirsiniz. Deneme amaçlı 1 şiş kaburga 1 şiş ciğer veya kebap söyleyebilirsiniz.

Ayrıca yemeklerin yanında sipariş vereceğiniz şalgam, Kaburgacı Yaşar Usta’nın kendi yapımıdır. Adana’nın diğer ünlü şalgamlarından çok daha başarılıdır.

Adana’da diğer restoranlara göre daha ünlü olması ile beraber fiyatları da biraz daha yüksektir ancak yine de meşhur lezzetlerden tatmak için gidilmesi gereken mekanlardan biridir.

sirdanci-bedo

Şırdan

Adana mutfağının önemli bir parçası olan şırdan, Adana’nın yöresel ve geleneksel lezzetlerinden biridir ve Adana’da oldukça popülerdir. Yerel halkın sıklıkla tercih ettiği bu lezzet özellikle Adana’ya seyahat edenler için tadılması gereken özel bir yemektir.

Şırdan, genellikle koyun veya dana bağırsaklarının iç kısımlarının temizlenmesi ve doldurulmasıyla yapılır. İç malzemesi olarak, pirinç, soğan, kimyon, karabiber, pul biber gibi baharatlar ve bazen kuzu eti veya dana eti kullanılır. İç malzeme doldurulduktan sonra bağırsaklar dikilir ve kaynar suda haşlanır.

Şırdan, Adana mutfağının karakteristik lezzetlerinden biridir. Sıcak olarak servis edilir ve yanında salata, turşu ve baharatlarla sunulur.

Adana merkez çarşıda birçok yerde tadabileceğiniz şırdanı en güzel yapan yerlerden biri de Şırdancı Bedo’dur. Adet olarak sipariş verilmektedir ve uygun fiyatlıdır. Yanında salata ve turşu ile beraber servis edilir. Ana yemek olarak değil de tadımlık olarak tercih ederseniz 1 adet yeterli gelecektir. Sakatata mesafeli olan, asla yiyemem diyenler için bile tadı oldukça güzeldir. Türk mutfağına ilgi duyanlar tarafından tadılması ve keşfedilmesi gereken özel bir lezzettir. Denenmesi tavsiye edilir.

Tostçu Mahmut

Bildiğiniz tostlardan farklı, Adana’ya özgü yerel bir lezzet olarak ünlenen, Adana’nın sokak lezzetlerinden biri olan tost dükkanıdır. Ütü tost olarak da bilinir.

Yayvan ve geniş bir tavada pişirilen domates, üzerine kıyma, sucuk veya pastırma ve üzerine kırılan yumurta ile menemene dönüşen iç harcın ekmek arasına konulup tost haline getirilmesi ile elde edilir. Ekmek arası menemen gibi düşünebilirsiniz ancak yerken çok farklı bir lezzet alıyorsunuz. Gerçekten Adana’da tadılması gereken en farklı ve lezzetli yemeklerden biri.

Kahvaltıda tercih edebileceğiniz gibi günün her saati yiyebilirsiniz. Merkez şubede tost yanında çay bulunmamaktadır. Ayran veya diğer içeceklerden tercih edebilirsiniz.

Tostçu Mahmut, yöresel ve kendine özgü bu lezzetli tostuyla ünlenmiştir. Adana’da birçok yerde şubesi olmakla beraber ana merkezi Seyhan’ın güney bölgesindedir. İbis Otel’e 3 km mesafededir. Aracınızla 10-15 dakikada ulaşabilirsiniz. Çevresinde farklı restoranlar veya dükkanlar olmadığı için bu merkez şubeye yürüyerek ulaşım zor olabilir. Restoran, geniş bir yol üzerinde olduğundan araç park sıkıntı çekmezsiniz.

Tostçu Mahmut, “acı atıyorum abi” sloganı ile sosyal medyada da ünlenmiştir. Bu slogan, mekanın birçok yerinde karşınıza çıkmaktadır. Bu tostu meşhur yapan mekan sahibi, genç yaşta trafik kazasında kaybedilmiştir. Belki de bu sebepten mekanın her yerinde Müslüm Gürses’e dair izler vardır. Çalan tüm şarkılar, duvarlarda yer alan fotoğraflar Müslüm Gürses’e aittir.

Restoranın içinde 6-7 masa bulunmaktadır ancak sıra varsa bile beklemeye değer bir lezzettir. Fiyatı da oldukça uygundur. Tostçu Mahmut, şehrin sokak lezzetlerinden biri haline gelmiş, Adana’nın yeme-içme kültürünü zenginleştirmektedir.

tostcu-mahmut

Şalgam

Adana mutfağında şalgam, yaygın bir içecek olarak tüketilen ve ekşimsi bir tat profiline sahip olan fermente bir içecektir. Adana şalgamı, Adana’nın geleneksel içeceklerinden biridir ve yerel halk arasında yaygın olarak tüketilir. Özellikle yaz aylarında sıcak havalarda serinlemek için tercih edilir.

Şalgamı Adana’da tüm restoranlarda, yol üstündeki tüm büfelerde bulabilirsiniz. Adanalılar sabah kahvaltıda simit, poğaça yanında bir bardak şalgam içerek güne başlıyorlar.

Şalgamı tek olarak yol üstündeki büfelerde deneyebileceğiniz gibi gittiğiniz tüm restoranlarda Adana kebabı ve diğer et yemeklerinin yanında ferahlatıcı bir içecek olarak tüketebilirsiniz.

Adana’da yerel üreticilerin el yapımı ve geleneksel yöntemlerle ürettiği şalgamlar genellikle daha popüler ve tercih edilir. En ünlü şalgam üreticilerinden biri Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’dir. Adana’nın her yerinde Ali Göde şalgamlarını tadabilirsiniz. Eğer beğendiyseniz internet üzerinden siparişlerinizi Ali Göde adresinden verebilirsiniz.

Adana’da bir diğer ünlü şalgamcı, Adana Mısır çarşısı girişinde yer alan Doktorum Yılmaz Şalgamı’dır. Burada ayaküstü şalgam içerken yanında simit, poğaça da alıp kahvaltınızı yapabilirsiniz. İnternet üzerinden tüm ürünlerini Doktorum Şalgam adresinden inceleyebilirsiniz.

Muzlu Süt

Adana’nın kebapları, şalgamı yanında meşhur olan bir diğer ürünü muzlu süt olmuştur. Son dönemlerde turistik olarak en çok dikkat çeken noktalardan biri muzlu sütü ile ünlenen Kazım Büfe’dir.

Muzlu süt, özellikle Adana’nın sıcak havalarında serinlemek için ideal bir seçenek olmaktadır. Adı muzlu süt olsa da aslında tadı muzlu dondurma gibidir. Muzlu dondurmanın içecek hali gibi diyebiliriz. Dilimlenmiş muz, süt, biraz dondurma, vanilya gibi malzemelerin blenderda kıvamı kremamsı hale gelene kadar çekilmesi ile elde edilir. Adana’ya gitmişken mutlaka tadılması gereken efsane lezzetlerden biridir.

Kazım Büfe, Seyhan merkeze ve İbis Otel’e yaklaşık 2 km mesafededir. Yürüyerek gidilebileceği gibi aracınız varsa ulaşımı daha kolaydır. Büfe işlek bir yol üzerindedir, yol üzerinde veya ara yollara aracınızı ücretsiz park edebilirsiniz. Meşhur mekanlardan olduğundan her daim kalabalıktır. Kazım Büfe’nin önünde birkaç masa bulunmaktadır. Muzlu süt yanında, tost, simit, hamburger gibi yiyecekler de bulunmaktadır. Sadece muzlu süt içecekseniz içeceğinizi alıp kalabalığın arasında ayakta da içebilirsiniz.

Muzlu süt porsiyon olarak satılmaktadır. Bir porsiyon hazırlandığında yaklaşık 1,5 büyük bardaklık içecek oluşmaktadır. Tüm porsiyonu alsanız da almasanız da aynı fiyatı ödersiniz. 2 kişi için 1,5 büyük bardak yeterli gelmektedir. Fiyatı da makuldür.

Muzlu sütü denediğiniz yapılan efsane yorumlara hak vereceksiniz.

adana-muzlu-sut

Katmer

Katmer, Gaziantep’in meşhur tatlılarından olmakla beraber Adana’nın da lezzetli tatlıları arasında yer almaktadır.

İncecik hamurun arasına yağ, şeker, bol bol antep fıstığı ve kaymak konularak katlanmasıyla hazırlanan tatlıyı Adana’da Katmerci Dayı’da çikolatalı olarak da deneyebilirsiniz.

Katmerci Dayı lezzetlerini, Seyhan merkezinde tadabilirsiniz. Şırdancı Bedo ile yan yana konumda olan Katmerci Dayı, Seyhan İbis Otel’e 1 km mesafededir ve yürüyerek rahatlıkla ulaşılabilir.

Sıcak olarak sunulan katmer, yanında kuruyemiş, meyve ve süt ile servis edilir. 2 kişi için 1 porsiyon katmer oldukça yeterlidir. Fiyatları biraz yüksek olmakla beraber Adana gastronomi turunun vazgeçilmez tatlılarından biridir.

Hafif şekerli tadıyla sabah kahvaltılarında da tercih edilebilir. Katmerci Dayı’da tadacağınız katmer, yumuşak iç kısmı ve çıtır dış yüzeyiyle keyifli bir deneyim sunar.

Scroll to Top