Anakart (mainboard) bilgisayarların en önemli parçalarından bir tanesidir. Bilgisayar toplarken veya mevcut bilgisayarınızdaki anakartı değiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bilgisayarlar birçok parçadan oluşmaktadır. Bu parçaların birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir. RAM, harddisk, ekran kartı ve güç kaynağı gibi bilgisayar bileşenleri seçilirken bu bileşenlerin alınacak anakarta uyumlu olmaları veya alınacak anakartın mevcut bileşenlere uyumlu olması oldukça önemlidir.
İşlemci
Günümüz piyasasında 2 adet işlemci markası bulunmaktadır. Bunlar İntel ve AMD marka işlemcilerdir. Anakart alırken ilk dikkat edilmesi gereken nokta işlemci markası ve bu işlemcilerin soket tipleridir. İlk adımda işlemci markasının ve soket tipinin seçilmesi gerekmektedir. Sonrasında bu marka ve soket tipine uygun anakart seçilmelidir.
Bellek (RAM)
İşlemcinin ardından en çok dikkat edilmesi gereken bilgisayar bileşeni bellektir. Bellekler günümüzde DDR2, DDR3 ve DDR4 gibi farklı tiplere sahiptir. DDR4 ramlar en güncel tiplerdir. Ram tipini seçtikten sonra Mhz hızlarının anakart ile uyumluluğuna dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle birden fazla RAM alacak ise RAM hızlarının birbirine uyumlu olması gerekmektedir. Mümkünse aynı marka ve hıza sahip RAM’ler tercih edilmelidir.
Ekran Kartı ve Harddisk
Alacağınız ekran kartına ve soket tipine uyumlu bir anakart seçmeniz önemli bir noktadır. Eğer ekran kartı almayı düşünmüyorsanız dahili ekran kartı olan bir anakart seçmeniz gerekmektedir. Ekran kartının ardından harddisk uyumuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Harddisklerin farklı soket tipleri vardır. Günümüzde ATA, PATA, SATA 2 ve SATA 3 olmak üzere farklı tipte harddisk soket yapıları mevcuttur. En modern soket tipi SATA 3 soket tipidir. Anakartınızda bu soket tiplerinin girişlerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Kasa Tipi ve Güç Kaynağı
Son olarak anakart boyutu ile alacağınız boş kasanın boyutlarının birbirine uyumlu olması ve güç kaynağınızın sisteminize ve anakartınıza yeterli güç sağlayabileceğinden emin olmanız gerekmektedir. Eğer doğru bir güç kaynağı seçmezseniz sisteminiz yeterli güç alamaz, resetlenmeler ya da donmalar yaşanabilir ve düzgün bir şekilde çalışmaz.