Kırık Nedir?
Kırık, darbe gibi etkenlerle kemikteki bütünlüğün bozulması durumudur. Yaşlı kişilerde kemik zayıflığı olduğundan, yaşlı kişilerin kemiklerinde kırılma riski genç kişilere göre daha yüksektir. Kırık çeşitleri; kapalı kırık ve açık kırık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kapalı kırıkta kemik bütünlüğü tamamen bozulmuştur fakat deri kırılma noktasında hala sağlamdır. Açık kırıkta ise deri bütünlüğü bozulmuştur ve bunun yanı sıra kırık kemik uçları deri üzerinden dışarıya çıkmış durumdadır.
Kırık Belirtileri Nelerdir?
- Kırık bölgesinde şiddetli ağrı oluşur.
- Hareket kaybı oluşur.
- Ağır kırık vakalarında kırılan uzuvda şekil bozukluğu meydana gelir.
- Bazı kırıklarda hızlı bir şekilde ödem ve kanama meydana gelir.
- Kırık bölgesinde morarma gözlenebilir.
Çıkık ve Burkulma Nedir?
Eklem yüzeylerinde kalıcı olarak ayrılma durumuna çıkık, eklemlerdeki anlık ayrılmalara ise burkulma ismi verilir. Burkulma ve çıkıklar genellikle zorlanma sonucunda oluşur. Burkulma ve çıkıklarda belirti ve şikayetler aynı şekilde hissedilir. Bu iki hasarın anlaşılabilmesi için tıbbi yardım almak gerekmektedir. Çıkık ve burkulmalar, çoğunlukla birbirinden hastane ortamında çekilen röntgen filmi ile ayırt edilebilmektedir.
Çıkık ve Burkulma Belirtileri Nelerdir?
- Burkulan ve çıkan bölgede yoğun bir ağrı hissedilir.
- Kızarma ve şişlik görülür.
- Hareket kabiliyeti kaybolması ve harekete bağlı ağrı görülür.
Kırıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?
Kırık olan bölge fazla hareket ettirilmez. Ani hareketlerden kaçınarak, kırık olan bölge alt ve üst eklemleri de içerisine alacak şekilde tahta, sopa, karton gibi sert malzemeler yardımıyla sabitlenir. Kırık olan bölge sabitlendikten sonra vakit kaybedilmeden tıbbi yardım alınır.
Burkulma ve Çıkıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?
Burkulma veya çıkık yaşanan bölge bandaj ile sarılarak bölgenin mümkün olduğunca hareketsiz kalması sağlanır. Burkulmalarda şişliğin azaltılması için bölge yukarıya doğru kaldırılır ve erken dönemde buz uygulaması yapılır. Çıkıklarda ise çıkan eklem kesinlikle yerine oturtulmaya çalışılmaz. Vakit kaybedilmeden tıbbi yardım istenir.