Ben Nedir?
Benler renkleri koyu siyahtan ten rengine kadar değişebilen, kimisi kabarık kimisi de cilt ile aynı seviyede olan ciltte oluşmuş çeşitli boyutlardaki lezyonlardır.
Vücuttaki Benlerin Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Benlerin oluşum sebepleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, benlerin oluşumuna HGF ve SF olarak isimlendirilen proteinlerin sebep olduğu tespit edilmiştir.
Vücuttaki benler genetik sebeplerden dolayı oluşabilir. Bunun yanı sıra bazı hormonal sebepler dolayısıyla yeni benler oluşabilir veya mevcut benlerin şekil veya renkleri değişebilir. Yaşlılık nedeniyle oluşmuş benler de bulunmaktadır. Güneş ışınları da ben oluşumu ihtimalini yükseltmektedir. Kadınlarda hamilelik veya menopoz dönemlerinde yeni benler oluşabilmektedir. Bazı ilaçların yan etkilerinde de ben oluşumu bulunmaktadır.
Çoğunluğu zararsız olduğu gibi zararlı olabilecek benler de bulunmaktadır. Bazı benler cilt kanserinin belirtisi olabilir. Halk arasında yaygın olan “bene dokunulduğu taktirde ben kanserleşir” düşüncesi yanlış bir bilgidir. Tam aksine, alınmadıkları takdirde benlerin kanserleşme riskleri vardır.
Benler mutlaka takip edilmelidir. Şekil veya renk değiştiren, üzerinde kıl olmayıp kıllanmanın başladığı benler bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Vücuttaki Benlerden Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?
- Cerrahi Yöntem: Ben cerrahi olarak kesilerek çıkartılır ve operasyon büyüklüğüne göre uygun bir dikiş ile sonlandırılır. Genellikle teknolojinin olmadığı kliniklerde kullanılır. Operasyon sonucunda, deride ben çapının 2 katına yakın bir uzunlukta iz kalır. Kalan iz ben görüntüsünden daha rahatsız edici olabilir. Eğer incelenmesi gerekiyorsa, benin cerrahi yöntemle tamamının alınmasına gerek yoktur. Punch olarak adlandırılan bir aletle ufak bir parça alınarak ben incelenebilir.
- Lazer Yöntemi: Bu yöntem renge dayalı olup sadece cilt renginden daha koyu benlerde kullanılır. Koyu renkli olup cilt ile aynı seviyede olan benler için uygulanan bir yöntemdir. Rengi koyu olan benler ısıyı daha çok çekerek tahrip olmakta ve altından yeni deri çıkmaktadır. Tedavi 2-5 seans ya da bazı durumlarda daha fazla sürebilir. Seansların arası yaklaşık olarak 1 ay tutulur. Tedavi sonrasında bölgede iz kalmaz.
- Radyo Frekans (RF) Yöntemi: Radyo frekansları yardımı ile benin ısı oluşturularak katmanlar halinde buharlaştırılması yöntemidir. Buharlaştırma işlemi normal cilt seviyesine kadar yapılır.
- Elektrokoter Yöntemi: Radyo Frekans (RF) yöntemine benzemektedir. Tek farkı, buharlaştırma işleminin radyo frekansları yerine elektrokoter ile yapılmasıdır. Genellikle tek seans yeterli olsa da %5 – %10’luk vakalarda rötuş gerekebilir. Tedavi sonrasında ben bölgesinde belli belirsiz bir iz kalabilir.
- Kriyoterapi (Dondurma Yöntemi): Kriyoterapi yöntemi -198 derecedeki nitrojen gazı ya da sıvı azotla uygulanmaktadır. Dondurulan lezyon kabuk tutarak bir hafta sonra düşmektedir. Dondurma işleminin ne kadar derine yapıldığı fark edilemediğinden bu yöntemde iz kalma ihtimali vardır.
Eğer ben koyu renkli ve cilt ile aynı seviyede ise günümüzde genellikle lazer yöntemi tercih edilmektedir. Eğer ben cilt yüzeyinden çıkıntılı ise bu durumda daha çok Radyo Frekans (RF) ya da Elektrokoter yöntemi tercih edilmektedir.