Eski zamanlarda Homeros’un tabiriyle sıvı altın olarak anılan zeytinyağı, zeytinin farklı aşamalarda işlenmesinin ardından soframıza kadar gelir. Zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin bulgular milattan önce 4500 yıllarına, Akdeniz’in ortasında yer alan Girit Medeniyeti’ne dayanır.
Zeytinyağının Üretim Serüveni
Besin olarak tüketiminin yanında, zeytinyağı cilt ve saç bakım ürünlerinin içeriklerinde de kullanılmaktadır. Zeytinyağı eskiden tamamen el işçiliği ile üretilirken, günümüzde üretimi modern tesislerde el değmeden, hijyenik şartlarda gerçekleşmektedir.
Zeytinyağının üretimi zeytin meyvesinin hasadı ile başlar. Zeytinler toplandıktan sonra kabuk ve yapraklarından arındırılır. Zeytinler yıkandıktan sonra sıkma işlemi için hazır hale getirilir. Geçmiş zamanlarda taş ya da granit tekerlekler yardımıyla sıkma işlemi gerçekleştirilirken, günümüzde sıkma işlemi paslanmaz çelik silindirler ile gerçekleştirilmektedir. Sıkma işlemi ile birlikte hamur haline gelen zeytinler, diğer bir adımda yoğurma işlemine tabi tutulur. Yoğurma işlemi sırasında eklenen su, yağların bir arada toplanmasını sağlar.
Hamurun yoğrulma işlemi son derece hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yoğrulma süresinin uzun tutulması, zeytinyağının tadını ve faydasını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi sürenin kısa tutulması da yağın tadı ve üretim miktarını da olumsuz yönde etkileyebilir. Hava ile temasının artması da yağın kalitesini düşürebilmektedir.
Modern üretim tesislerinde, yoğrulma süresi hassas ölçümlere ayarlanmaktadır. Bu sayede yağın kalitesi korunarak daha sağlıklı ve lezzetli bir üretim gerçekleştirilir. Yoğurma işleminin ardından su ve yağ fazlarının birbirlerinden ayrılması için karışım santrifüj cihazına alınır. Yüksek hızda dönen bu makine, yağ ve suyun birbirinden ayrılmasını sağlar. Rafine gibi işlemlerden de geçirilebilecek yağ, şişelenmeye hazır bir hale getirilir.
Zeytinyağının Başlıca Faydaları
Zeytinyağının faydaları geçmiş zamanlardan beri bilinmekte ve zeytinin ağacından meyvesine, yağından yaprağına kadar faydalanılmaktadır.
Zeytinyağının sağlık açısından bilinen başlıca faydaları şunlardır:
- Zeytinyağı içerisinde bulunan Skualen; prostat, meme, deri, kolon ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki sağlar.
- Bağırsak hareketlerini arttırır, sindirim sistemine iyi gelir.
- Diyabete iyi gelir.
- Kan basıncını düzenler.
- Kolesterole iyi gelir.
- Karaciğeri korur.
- Alzheimer hastalığına iyi gelir.
- Kemik sağlığı için önemlidir.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Yüksek tansiyonu düzenler.
- Yaşlanmayı yavaşlatır.
Zeytinyağı ve Cilt Güzelliği
Zeytinyağının saç ve cildi koruyarak nem dengesini sağladığı uzun zamandır bilinmektedir. Besin olarak tüketiminin yanında, cilt ve saç bakımında kullanılan maskelerde de sıklıkla kullanılmaktadır. E vitamini bakımından zengin olması sebebiyle cildi besler ve cildin nem dengesini korur. Yumuşak ve nemli bir cilt yüzeyine sahip olmak için, özellikle kuru cilt yapısına sahip kişilerce düzenli olarak kullanımı önerilmektedir. Antioksidan etkisi sebebiyle kırışıklıkları azaltarak yaşlanma etkilerini önlemeye yardımcı olur. Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için farklı içeriklerle karıştırılarak kullanılabilir. Sağlıklı bir cilt, saç ve de beden sağlığı için zeytinyağının hayattaki yeri oldukça önemlidir.