Antidepresan İlaçlar
İnsanların yaşadıkları olumsuzluklar sebebiyle uzun süre stres altında kalmaları depresyona sebep olabilmektedir. Depresyonu tetikleyici faktörler, kişilerin yaşamış oldukları hayata ve olaylara göre önemli ölçüde değişebilmektedir. Bu sebeple, uzmanlar açısından genetik faktörler sinir hastalıklarının ve depresyonun sebepleri arasında ön sıralarda yer almamaktadır.
Depresyon Çeşitleri
- Majör depresyon: Genellikle başlangıç yaşı 32 olup kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Uyku, iştah bozuklukları, banyo yapmama, yemek yememe, hayattan zevk alamama ve ağır bir depresif ruh hali gözlenir. Hastaların %10 – %15’inde intihar görülebilir. Bu sebeple hastalar yakından takip edilerek gerekli tıbbi müdahaleler yapılmalıdır.
- Psikotik özellikler gösteren depresyon: Olmayan sesleri duyma, halüsinasyon görme gibi belirtiler görülür. Bu depresyon türünde intihar olasılığı yüksektir. Tıbbi müdahale mutlaka gerekli olup intihar riski sebebiyle hastanede bakım gerekebilir.
- Atipik depresyon: Kadınlarda daha sık görülür. Genellikle sevgili tarafından reddedilme, iş yerinde yönetici tarafından kötü bir muameleye maruz kalma gibi olaylar sonrasında görülür. Ağır bir tür olmayıp, genellikle olumlu gelişmeler sonrasında kendiliğinden iyileşmektedir.
- Doğum sonrası depresyonu: Kadınlarda doğum sonrasında yaşanan hormonal ve psikolojik değişikler sebebiyle görülen depresyon türüdür. Hayal görme yaşanabilir. Depresyon belirtileri sebebiyle, kadın kendisinin iyi bir anne olamayacağını düşünebilir ve bu durum depresyonu daha da ilerletebilir.
- Bipolar depresyon: Aşırı derecede heyecan, coşku ve enerji artışı gibi duygu değişimlerinin gözlemlendiği depresyon türüdür. Depresyon dönemleri bazı durumlarda birkaç saat, bazı durumlarda birkaç ay sürebilir.
- Distimik bozukluk: En az 2 yıl süreli hafif veya orta düzeyde yaşanan uzun süreli bir depresyon türüdür. Genellikle genç yaşlarda başlayarak uzun süre devam eder. Aşırı sorumluluk alma, nedensiz yere suçluluk hissetme, uykusuzluk, isteksizlik, yorgunluk, iştah ve uyku bozuklukları gibi belirtiler görülebilir.
Depresyonun Antidepresan İlaçlar ile Tedavisi
Ağır depresyon rahatsızlıklarında, depresyonun titreme, boğulma, bayılma ve korku hissi gibi fiziksel belirtilerle hissettiği durumlarda genellikle doktor kontrolünde antidepresan tedavisi gerekmektedir. Hafif ve kişinin kendi kendine atlatabileceği depresyon çeşitlerinde antideprasan kullanılmadan da rahatsızlık atlatılabilir. Bazı depresyon çeşitlerinde yalnızca psikolog desteği de yeterli olabilmektedir. Antidepresan ilaçlar genellikle uzun süreli kullanımlarda etki göstermektedir. Bu durum antidepresanların faydalı olmadığını düşündürse de, uzun süreli kullanımlarda antidepresan ilaçlar hastalar üzerinde oldukça olumlu etkiler göstermektedir.
Depresyonun çeşidine göre farklı niteliklerde depresyon ilaçları kullanılmaktadır. Antidepresan ilaçlar ile tedavi gerektiren depresyon belirtileri genellikle şunlardır:
- Hiç uyku uyuyamamak
- Ölüm korkusu, sürekli öleceğini hissetmek
- Aşırı yemek yemek veya yemek istememek
- Kişinin kendisini umutsuz, mutsuz ve hayata dair hiçbir isteği kalmamış hissetmesi
- Dikkat dağınıklığı
- Karar verme güçlüğü
- Enerji azlığı ve kişinin kendisini sürekli yorgun hissetmesi
- Sürekli temizlik yapma isteği
- Ölüm isteği
Antidepresan İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Bazı kişilerde yan etki göstermeyen antidepresan ilaçlar, bazı kişilerde birkaç çeşit yan etki gösterebilmektedir. Bu yan etkiler genellikle ilaca başladıktan bir müddet sonra geçer. Bazı yan etkiler kalıcı olabilir ve doktor tarafından ilacın değiştirilmesi gerekebilir. Antideprasan ilaçlarda görülen yan etkiler genel olarak şunlardır:
- Gözlerde bulanıklık
- Ağızda kuruluk
- Kabızlık
- Kalp ritim bozuklukları
- Cinsel isteksizlik
- Baş dönmesi
- Kilo alma
- Baş ağrısı
- Uykusuzluk
- Aşırı terleme